Hem / Focus / Staffans krogguide!

Staffans krogguide!

36 KROGAR

SOM JAG GÄRNA

ÅTERVÄNDER TILL

Vad är en bra krog?

Det är så mycket som avgör. Matstället kan vara enkelt eller lyxigt. Det kan vara litet eller stort, fine dining eller fun dining. Det kan operera under beteckningen restaurant, bistro eller brasserie, café, auberge, hostellerie eller relais. Det kan ha en stjärna (eller flera) i Le Guide Michelin, som är ett under av tillförlitlighet. Eller det kan i Michelin ha få en liten bib-gubbe som står för god mat till måttligt pris. 

Sedan 1962 har jag recenserat krogar (det började i det eleganta månadsmagasinet Eva och fortsatte i Aftonbladet, Allt om Mat, Mat & Vänner, Svensk-franska Magasinet och numera i Riviera-Nytt) och på åttiotalet skrev jag sex tjocka guider till krogar i världsstäderna Paris, Rom, London, New York, Tokyo, Hongkong, Singapore och Stockholm. (Serien gjorde mig inte rik. Men fet.)

Under åren har kriterierna för krogkritik utkristalliserats: maten ska smaka bra, l’ambiance (trivseln) ska vara stor och betjäningen god. Kvalitet och trevnad sida vid sida. Mankerar det på en av de tre punkterna blir det inte godkänt.

Jag har aldrig tvivlat på min egen goda smak som gjort mig entusiastisk för det Det Nya Franska Köket (skapat av Paul Bocuse) och lidelsen för jordnära och närodlat (signerat Alain Ducasse) samt är samtidigt, naturligtvis, skeptisk mot alltför modernistisk hokuspokus och molekylära utsvävningar.

Stället ska vara så bra, att det är värt en utflykt. Här har ni 36 sådana matställen som jag vill besöka igen. Och igen och igen.

Bon apétit!

Biot, l’Ostrea, 1520 route de la Mer, telefon 0493-670151. www.l-ostrea-biot.com. Öppen 10.30-23 för lunch och middag tisdag till lördag, enbart lunch på söndag, stängt måndag. En fiskhandlare blev krögare och skapade en krog med stor terrass. Enkel, anspråkslös och med den färskaste fisken som filéas perfekt. Havets frukter sänder ut triumferande trumpetstötar.

Ventabren, La Table de Ventabren, 1, rue Cézanne, telefon 0442-287933. www.latabledeventabren.com. Öppen för lunch tisdag till söndag, för middag tisdag, torsdag, fredag, lördag. Stängd julveckan plus hela januari. I det ljuvliga landskapet Pays d’Aix ligger en bergsby, vars krog uttrycker sin sofistikerade elegans med att till lammet servera polenta med tryffel. Sådant bidrar till en Michelinstjärna. Den sköna terrassen med bord med vita dukar, stora servetter och helikopterutsikt över dalen tar max trettio gäster. Den mysiga inomhusrestaurangen tar vintertid lika liten publik. Rätterna har djupa rötter i Provence men har moderniserats och har en oförställd charm. T ex en lotte, lake, serverad med ratatouille och anjoviscrême.

Draguignan, Côté Rue, 42 Grande Rue, telefon 0483-115055. www.restaurant-coterue.com. Öppen tisdag-lördag för lunch och middag, söndag-måndag stängt. I artilleriets huvudstad, som ingen besöker för nöjes skull, finns en krog som är som en knall. Inne i den nästan bilfria gamla stan med små torg och fontäner ligger en liten restaurang som i all enkelhet heter Åt Gatan Till. Jag upptäckte den på egen hand, gav den höga betyg och kände mig stolt, när den senare fick en Michelinstjärna. Det bjuds originella tolkningar av klassisk kokkonst. Kött serveras i cylinderformade paket, en risotto på bulghor är toppad med ett pocherat ägg och räkskum. Det finns inbakade sniglar och grisfötter med pepparrotssås. Oväntat och gott.

L’isle-sur-la-Sorgue, L’Osteau de l’Isle, 147 chemin du Bosquet (1 km på vad som i praktiken är vägen mot Apt), telefon 0490-208136. www.restaurant-oustau.com. ‎Öppen för lunch och middag alla dagar utom tisdag-onsdag; dock öppen onsdag för middag mitten av juni – mitten av september, semesterstängt sista veckorna i november och januari. Stan är en enda stor antikbod. När shoppingdjävulen fått sitt är det gott att sitta ner på en anständig fransk gästgivaregård med plataner framför en inhägnad gård. Lantlig stämning, en interiör som lämnats orörd i två-tre generationer. Matsedeln är borgerlig fransk. Med t ex en mousse på äggplanta och lamm, grisfötter och som efterrätt getost och jordgubbspanacotta.

Cabris, L’Auberge du Vieux Chateau, place du Panorama, telefon 0493-605012. www.aubergeduvieuxchateau.com. Öppen alla dagar juli-augusti för lunch och middag, övriga månader stängd måndag-tisdag. Krogen med jätteterrass ligger som ett örnnäste på 760 meters höjd och kan i princip vara platsen, där du som Evert Taube ”ser Korsika i siktigt väder”. Dukar och servetter av beige linne. Matsedeln har tre klassiska förrätter och tre varmrätter samt två ”veckans”.

La Turbie, Café de la Fontaine, 4 avenue Géneral de Gaulle, telefon 0493-285279. www.hostelleriejerome.com. Öppen från klockan 7.30 på morgonen till sen kväll med lunch 12-14.30 och middag i två sittningar kl 19.30 och 21.30 till 23, årets alla dagar, undandag  måndagar november till mars. Ställ er i Monte Carlo och titta rakt uppåt. Där ligger byn La Turbie. Det är som en balkong till lyx- och hasardstaden. Vid torget ligger ett rustikt ställe med terrass och där är det folkligt, fullspikat och mums för ortens snickare och brandsoldater samt chica medelålders yrkeskvinnor från Monaco, som på några minuter svischat upp på serpentinvägen. La Fontaine, som har en bib-gubbe, är i själva verket bakfickan till ortens tvåstjärniga stolthet, Hostellerie Jérôme. Finessen är le même cuisinier. Det serveras färsfylld courgette och hummersallad, ankbröst, inälvsrätter, kanin à la niçoise i rejäla portioner.

Cannes, La Cave, 9 boulevard de la Republique, telefon 0493-997987. www.restaurant-lacave.com. Öppen måndag-fredag för lunch och middag, lördag bara för middag, söndag stängt. En ljuvlig bistro i en farlig värld av turistfällor. La Cave finns sedan 25 år i Cannes hjärta, femtio meter från shoppingstråket rue Antibes. Den har äktfransk atmosfär, påminner om en bouchon i Lyon. Gammaldags bistrodukar av papper över de rutiga dukarna, servetter av tyg, många stamgäster. Husmanskost utan gimmicks som ”slaktarens bit”, onglet, saftigare och med mera tuggmotstånd än vanliga biffar, och ankbröst med sås smaksatt med honung.

Nice, Carré Llorca, 3, rue de la Préfecture, telefon 0493-929586. www.carrelorca.com. Öppen för lunch och middag alla dagar utom söndag. Mitt i Gamla stan en modern, trång bistro: spotlights och speglar, läckra bord med tjocka skivor av olivträ, modernt kaféartat, ungdomligt och med en matsedel med bara 15 rätter. Priserna är välgörande låga

Nice, Bistrot d’Antoine, 27 rue de la Préfecture, telefon 0493-852957. Ingen hemsida. Öppen tisdag-lördag. Stängt kring påsk, augusti och jul. En klassisk bistro: dunkelt, trångt, kitch på väggarna, matsedel bara på griffeltavlor, jäktade servitörer men avstressade gäster. Antoine är bibbad i Michelin. Det är ”mat på franska”. Bland förrätterna hemlagad kaninterrine och blodkorv, bland huvudrätterna korv med linser och oxtunga med pepparrotsås. Välgörande låga priser.

Arles, L’Atelier de Jean Luc Rabanel, 7 rue des Carmes. Telefon 0490-910769. www.rabanel.com. Öppen alla dagar för lunch och middag utom måndag och tisdag. Reservation nödvändig. Monsieur Rabanels  ateljé, hans verkstad, är till det yttre ett ”hål i väggen” vid en gränd mitt i stan. Ändå är den belönad med två Michelinstjärnor. Det är maten – och bara den – som gäller. Maten är sensationell i utseende och smaker, uppläggningen japanskinspirerad. Rätterna är gröna, organiska. Han odlar sina grönsaker hos en bonde utanför staden. Ingen av mina sju rätter innehöll kött men två hade fisk. Tillgången av färska råvaror och kockens inspiration bestämmer menyn för dagen. T ex en ravioli fylld med blette tillsammans med parmesanflan och en sashimiskiva från tonfisk, serverad med råa grönsaker och en frusen rosmarinsås. Det är som om Mozart sitter och spelar på smaklökarna. Stämningen är seriöst matintresserad och vällustig.

Nice , L’Aromate, , 20 avenue Marechal Foch, telefon 0493-629824. www.laromate.fr. Öppen för middag 19.30-22.30 tisdag-lördag. Här serveras Nices bästa mat. Jag upptäckte restaurangen, när den just hade öppnat, prisade den och blev nöjd när Michelin rätt snart gav den en stjärna. Det är en till det yttre oansenlig krog i Nices vardagshjärta. Men det är ett tempel för god mat, en modernisering av ”det nya franska köket” som krabbkött i en skaldjursgelé med syrlig grädde och fänkålssås, härligt vulgärt serverad med flingor av bladguld. Vidare ett stycke mör Charolais, panerad med hasselnöt, mild peppar och flingsalt, serverad med klickar av potatismos med lätt vitlökssmak.

 

St-Paul-de-Vence, La Colombe d’Or, 1, place Charles de Gaulle. Telefon 0493-328002. www.la-colombe-dor.com. Öppen alla dagar för både lunch och middag, lång stängning i slutet av oktober till strax före jul. Rådet lyder: Vill ni gå i en turistfälla, välj den med omsorg. Välj den mest uppenbara fällan av alla, den berömda La Colombe d’Or, ty den gör er salig. St Paul är grant men samtidigt – med sina turistströmmar genom gränderna och gallerier fyllda med skamlös hötorgskonst – en pest. Krogens och hotellets berömmelse kom, när på tjugotalet det blev stamlokus för Matisse, Picasso, Modigliani, Chagall, Miró, Braque, Renoir, Kalder, Léger och flera. Konstnärerna idkade byteshandel: ett rum för en vecka mot en tavla av min hand. Detta har gjort La Colombe till ett levande museum. Det finns en självmedvetenhet som gör att hovmästaren kan bli stroppig. Rätterna är hämtade ur det provencalska köket men känns oinspirerade. Bland förrätter finns melon and skinka, räkcocktail och annat som får en att tänka på gamla stadshotell. Varmrätterna är inte märkvärdiga, veau a la provencale, lapin du facteur och aioli med färsk morue, torsk. Skit samma. Stämningen, festen, tavlorna förlåter allt.

 

Vence, Le Vieux Couvent, 68 avenue Géneral Leclerc och 37 Ave Alphone Toreille, telefon 0493-587858, www.levieuxcouvent.com. Öppen för lunch och middag alla dagar utom onsdag och torsdag, dock sommartid öppen även torsdag middag. Parkeringshus 100 meter söderut. Denna krog några hundra meter bort från det exklusiva Vences Vieille Ville är inrymd i vad som var kapellet tillhörande ett prästseminarium från 1600-talet. Rådet nu lyder: Gå i kloster och ät god mat. Lokalen är liten, borden få, väggarna i grann naturlig sten, konstverken färgstarkt glada. Beprövat kök och charmant service har i Michelinguiden gett det en röd liten bib-gubbe..

Nice, La Petite Maison, 11, rue Saint-Francois de Paul. Telefon 0493-925959. www.lapetitemaison-nice.com. Öppen alla dagar utom söndag för lunch kl 12-13.30 och middag 19-23. Få krogar väcker så mycket känslor som La Petite Maison, där den ligger i Vieux Nice snett emot Operan. Ja-ja-ja, maten är kanske bra… men sedan kommer vittnesmål om själslig misshandel i form av stroppiga, långsamma servitörer. ”Och maten är bara basic.” Men basic är inte ”bara”. Det är bärande, elementärt. Råvarorna är utsökta. Tillagningen okonstlad men perfekt. Rätterna smakar som de ska enligt franska kökets regelverk. Krogens inspiration av det gamla Italien-Nizza: les coquilles Saint-Jacques nacrées, rissolées à l’ail, vilket är vitlöksfrästa pilgrimsmusslor med en krämig risotto och potatismos. Calamaretti fritti har spröd, krispig frityr över de minsta av den färska bläckfisken. I thon comme un tournedos au poivre är den väldiga tonfiskskivan lindad i en späckskiva. Tryffelrätterna är många. Interiören är en okonstlad bistro, vita dukar, mera Paris än Nice, med terrass nära Cours Saleya och tillhåll både för kvarterets byråkrater och välbeställda butiksägare samt Nices glitterati. Mycket kindpuss.

Collobrières, La Petite Fontaine, 1 place de la Republique, telefon 0494-480012. Ingen hemsida. Öppen för lunch alla dagar utom måndag, för middag alla dagar utom söndag och måndag. Semesterstängt hela februari och två veckor i september. Inga kreditkort. Detta är vildmark i Massif de Maure, bergskedjan ni ser som blå rand i söder, när susar fram på A8an mellan Nice och Aix-en-Provence. Collobrières, en grann by, som vunnit berömmelse på att acceptera gamla Francs i stället för Euro. Vår krog bygger på äkthet, långbord, kastanjer, vildsvin, fasan, pärlhöna, kanin, svamp och allt annat tillgängligt vilt i väldiga portioner. Det är som att lyfta på spindelväv och finna hur en fransk landsortskrog såg ut på femtiotalet. Denna pärla, som jag inte hittar i någon guide, bör K-märkas.

 

Saint-Jean-Cap-Ferrat, Bar Restaurant du Port, 7, avenue Jean Mermoz, telefon 0493-760446, ingen hemsida. Öppen största delen av dygnet. Den exklusiva halvön är en Costa

Russkij med några av världens främsta hotell och där de magnifika villorna, stora som Buckingsham Palace, köpts upp av oligarker och kleptokrater, inklusive president Putin själv. Murarna kring villorna har byggts högre, livvakterna har stål i mun. Om en blyg viol vill sightseea detta, vart går hon sedan och äter? Svar: det finns i orten ”vanliga” människor, som arbetar och blir hungriga. Mitt i elegans och brackighet finns en bybar med terrass ut mot hamnen och dess yachter samt med ett ypperligt kök. Detta bjuder rejäl paella, en pot au feu, en marinerad lax (som inte smakade som gravad) och en fisksoppa med traditionella tillbehör.

Le Cannet, Bistrot des Anges, rue de l’Ouest,

intill Cannes utfart, D6285, till A8, telefon 0492-181828. www.bruno-oger.com. Öppen alla dagar för lunch kl 12-15, och för middag alla dagar utom söndag kl 19-23. Cannes stjärnkock Bruno Oger startade för några år sedan eget och tog hand om några bedagade villor nära Cannes hårdtrafikerade utfart till motorvägen, tio minuter från Croisetten. Simsalabim, han skapade dels en tvåstjärnig pärla, dels ett stort ljust brasserie, som bär en bib-gubbe, och får mat från samma kök. Den tar fler än hundra gäster, på terrassen ännu fler.  Tabletterna är stora styva pappersdukar, dekorerade med tallrikar och bestick. Textern har förmaningar om bordskick. Torka munnen innan du dricker! Originella men logiska rätter, en linsoppa med krutonger, hackade valnötter och fläsktärningar, en parmentier på anka, som innebär hackad ankconfit täckt med potatismos och gratinerad med ost samt en louprygg tillagad på indiskt vis.

Bandol, Le Clocher, 1 rue de la Paroisse, telefon 0494-324765, www.leclocher.fr. Öppen sommartid alla dagar för middag, vintertid för lunch och middag men stängd tisdag-onsdag. Ett kvarter upp från strandpromenadens turistfällor, i en gränd intill kyrkan, ligger krogen Klockstapeln. Liten, anspråkslös, Zen-inspirerad i sin inredning och med god, om än aningen dyr, regional mat: en ljummen bit gåslever, en crème de topinambour, jordärtskockssoppa och couscos med en långkokt lammpastilla.

Forcalquier, Le Table des Remparts, boulevard Latourette, telefon 0492-750030. Ingen hemsida. Öppen från till lunch måndag till fredag, för middag lördag och söndag, sommartid hela dagen utom söndag. Någon timma upp i bergen, i en värld av lavendel och poesi och där floden Durance mäktig flyter fram, är man borta från kustens turistfällor. Lagad mat serveras till vettigt pris, generositet och matglädje är intakta. En trottoarrestaurang, som lutar sig mot den gamla stadsmuren. Under plataners svalka slår man sig ner i bekväma stolar på trottoarens yttersta rad. Köket bjuder kallt, långkokt lamm serverat med aïoli. Salladerna är väldiga, en sydvästvariant med gåslever, en provencalsk med getost och auberginer och en som effektsökande excellerade i fem olika ostar, parmesan, emmental, roquefort, chèvre och feta.

Monte Carlo, Cafe de Paris, place du Casino, telefon (+377) 98067623, www.montecarlosbm.com/cafe-paris‎. Öppen från tidig förmiddag till sen kväll, ingen vinter- eller semesterstängning. Vid besök i Monte Carlo är det på Café de Paris man slår sig ner. Ett grant och fantasieggande brasserie med klass (över- resp. gangster-) som smittar av sig. Le Casino femtio meter bort. De parkerade bilarna är Bentley senaste modellen och Ferrariröda Ferrari. Från sitt bord ser gästen om någon spelare följer den seden att komma ut från Casinots roulettebord och ruinerad gå ut i parken och sätta en pistol till tinningen. Inomhus är det en Belle Époque-lokal. Serveringen är rask och känner igen sina stammisar – blåhåriga 88-åringar med så många briljanter, att de sannolikt transporteras i kassaskåp. Vid ett annat bord förs på italienska en konversation om tavlor och dollar. Matsedeln är inte dum med en internationell miljös stapelrätter, som ostron, tartarstek och musslor i saffransås med pommes frites. Men också en torskrygg med timjan, smålökar och brässerade endiver eller frikassé på bläckfisk, serverad med polenta och mascarpone.

Antibes, Le Michelangelo, rue des Cordiers, telefon 0493-340447, www.michelangelo-mamo.com. Öppen för lunch och middag alla dagar. Klädkod, valet-parkering. Trivsamt läge innanför stadens murar. Italieninspirerad lyxpizzeria-inredning men köket behagligt i korsningen mellan Italien och Sydfrankrike. Kanske är det därför det finns tryffelpizza.  Sinatra och Elvis strömmar ur väggarna, Steven Spielberg och Jean-Paul Belmondo har varit gäster.

La Colle-sur-Loup, Le Blanc Manger, 1260 route de Cagnes, telefon 0493-225120, www.leblancmanger.com. Öppen alla dagar utom måndag och tisdag. En vårdad landsvägskrog med terrass. Klassiska rätter som moderniserats utan att vara pimpinetta. Uppläggningarna vackra och finurliga. En plats där man äter med ögonen. På nätet har många kravet att krogen bör belönas med Michelinstjärna. Dess svaghet är att den är ojämn. Madame kökschefens teknik är att ta basråvaror och kombinera dem med en överraskande grönsak – pilgrimsmusslorna med en svampfylld kronärtskocka och kaninsadeln med en valnötssås och sufflé på karljohansvamp.

Moustiers-Ste-Marie, Bastide de Moustiers, på D 952 en kilometer söder om byn. telefon 0492-704747, www.bastide-moustiers.com. Öppen hela veckan sommarhalvåret, vintertid torsdag-söndag, lunch 12-14, middag 19.30-21.30, helt stängd två veckor i november och i januari,. Frankrikes främste kock, Alain Ducasse med 17 Michelinstjärnor på tre kontinenter, har denna enstjärniga bondgård som gömställe och experimentverkstad i bergen. Så vacker, så behagfull, så äkta, så god. Men inte en bykrog utan lyxresort och utflyktsmål. Ingen produkt ska komma från längre avstånd än femhundra meter. Grönsakerna odlas utanför köket. Örtagården breder ut sig bakom en cypresshäck. Dovhjortar strövar i parken. Får betar i dalen nedanför den altan, där man äter al fresco. Minnesvärda rätter är duvbröst och zucciniblommor fyllda med svamp, himmelska bitar av lamm i en reducerad sås, serverade med grönsaker, rödbetsstjälkar, selleristjälkar, minimala morötter, persiljerot. Ostbrickan har ett utbud av lokala ostar, mera chèvre än ko och bland desserter finns glass smaksatt med gårdens honung och lavendel. Skulle jag få gå på bara en enda krog till i livet valde jag denna.

Lorgues, Bruno, l2350 route des Arcs, 3 km sydost om byn, telefon 0494-859393, www.restaurantbruno.com. Öppen för lunch 12-14, middag 19.30-21.30, öppen hela veckan juni-september, vintre, vår och höst stängd söndag kväll och måndag. Bruno är en lyxig tryffelrestaurang. Varken mer eller mindre. Tryffel i varenda rätt. Den gigantiskt fete showmannen Clément Bruno är tryffelkungen och vi som går dit mår som prinsar. Det är upp till varje enskild gom och plånbok att själv avgöra om det är smakfullt eller för brackigt och dyrt. För mig var krogbesöker en fest. Jag gillade kastanjesoppa smaksatt med tryffel. Raviolin var fylld med tryffel. oxsvans, svamp och gåslever. Rådjursnoisetterna med vinsås och rotfrukter var smaksatta med tryffel. Den mest raffinerade rätten är en bakad potatis med en krämig sås och massor med tryffel.

Biot, Les Arcades , 16 place des Arcades, telefon 0493-650104. www.hotel-restaurant-les-arcades.com. Öppen hela dagen, stängd söndag kväll och måndag. En gammaldags tabac med trivsam uteservering, okonventionell charm, som i en Pagnol-film. Originell konstsamling och belägen ett tuppfjät från den guldkantade kusten. Varmrätter med betagande enkelhet: kanin med oliver, panerade sardiner och lammstek.

La Garde, Auberge du Teillon, route de Napoleon, D4085 (sex kilometer söder om Castellane), Alpes-de-Haute-Provence, telefon 0492-836088. www.auberge-teillon.com. Öppen för lunch och middag mitten av mars -mitten av november, stängd för middag söndag och helgdagar under lågsäsong samt måndag och tisdag lunch, undantag i juli-augusti. En klassisk gulrappad landsvägskrog på hög höjd längs Frankrikes mest klassiska landsväg, Route Napoleon. Glad, rustik matsal, bibbad i Michelin. Mat ur det nya franska köket men utan effektsökeri. Mellan rätterna en trou Provencal, lika med lavendelglass med en stadig slurk marc.

Chateau-Arnoux-St-Auban, La Bonne Étape, 
 avfart från A 51 från norr: Château-Arnoux; från söder avfart: Aubignosc, i Alpes-de-Haut Provence, telefon 0492-640009. www.bonneetape@relaischateaux.com. Öppen för lunch och middag onsdag–söndag, öppen alla dagar under semestersäsongen. En gammal diligensstation från 1700-talet, diskret, smakfullt och med Alperna i fonden. Maten i god mening högborgerligt gammeldags och med mycket vilt, ljuvligt lamm, lokala kryddor. En Michelinstjärna.

 

Peillon-Village, Auberge de la Madone, 3, place Auguste-Arnulf, telefon 0493-799936. www.auberge-madone-peillon.com.‎ Öppen för lunch och middag alla dagar utom onsdag.  Opretentiös charm och tradition, jovial stämning i en enstjärnig krog med stor terrass i en village perché en halvtimmes bilresa norr om Nice. Krögarna beskriver sig som Artisans Cuisiniers. Beprövad mat från lokala råvaror med Nicoise-touche. Minnet av en pumpasoppa serverad med ett gräddskum smaksatt med tryffel och garnerat med flan av kastanj lever kvar.

Golfe-Juan , Tétou, , 10 boulevard Frères-Roustan, telefon 0493-637116. www.tetou.fr. Öppen början av maj till mitten av september, lunch torsdag-söndag, middag alla dagar utom onsdag. Inga kreditkort. I en enkel byggnad vid stranden, med stämning av badrestaurang och på sextiotalet ett av Picassos favoritställen. Här  åt jag den bouillabaisse som är ett av mitt livs tre-fyra bästa måltider. Bouillabaissen är krogens signum och lagas omsorgsfullt, generöst, läckert – och dyrt! – av fjärde och femte generationen av en familj som drivit krogen i nära etthundra år.

Pézenas, L’Entre-Pots, 8 avenue Louis-Montagne, telefon 0467-900000. www.restaurantentrepots.com. Öppen tisdag-lördag för lunch och middag året runt. I ett sandstenshus en stor, minimalistiskt inredd matsal med kul konst. Utanför en cour-terasse, en muromgärdad liten gård som sommartid är en intim restaurang. Detta i en behaglig stad i Languedoc (och alltså formellt utanför det egentliga Provence) präglad av antikhandel och minnet av Molière. Maten förenar tradition och det moderna och är belönad med en michelinsk bib-gubbe. Mycket fisk och en uppsjö ostronrätter. Låga priser.

Cucuron, La Petite Maison de Cucuron, place de l’Etang, telefon 0490-682199. www.lapetitemaisondecucuron.com. Öppen för lunch och middag tisdag till söndag. Med söt men anspråkslös framtoning – och en Michelinstjärna – är detta en av Sydfrankrikes allra bästa restauranger, belägen i en mysig, levande Luberon-by. Matsalen är trivsam och med sköna möbler. Maten är ypperlig och årstidsföljsam, originell och modern utan att vara fjantig. Sällan har jag mått bättre.

Valence, Le 7 Hotel Pic, 85 avenue Victor Hugo, 26000, telefon 0475441532. www.pic-                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             valence.com. Bistron öppen alla dagar. Bistron är en del av det Matens Tempel, i vilket Madame Pic brutit männens välde i köket och skapat en luxuös trestjärnig anläggning. Valence ligger i Rhonedalen (och vi tänjer Provences gränser) och vore det inte för bistron, som har en bib-gubbe i Michelin, skulle vi aldrig stanna där. Den är en fräckt okonventionell, modernt inredd, opretentiös bistro, med djärv men ändå traditionell mat från ett trestjärnigt kök – och med rimliga priser.

Menton, Le Galion,  Nouveau Port de Menton Garavan, telefon 0493-358973, www.legalionmenton.com. Öppen alla dagar för middag, för lunch även vid helger och under sommaren. Det är en äkta italiano, några stenkast in på franskt territorium. Den specialiserar sig på fisk som presenteras färsk, nästan sprattlande, på en bricka innan den behandlas. Calamares, musslor, hummer, loup, fisksoppa och risotto, pilgrimsmusslor, svärdfisk och ytterligare fyrtio rätter. Feststämning i solen över kajen.

Nice, Le Gambetta, 1 place Géneral de Gaulle, telefon 0493-847607. www le-gambetta.com Öppen alla dagar, lunch 12.14.30, middag 19-22.30. Här ligger den typ av krog på vilken Frankrike är oslagbart: det beprövade brasseriet vars kännetecken är en fasad med snirklade bokstäver, stora fönster samt inomhus en rustik, ombonad inredning. En lång mörk disk för tillhandahållande av många sorters öl samt en matavdelning i vilken man i huvudsak placeras i bås. Dukarna är av papper. Le Gambetta har legat där sedan 1923, främst med ett strålande utbud av ostron och andra anmärkningsvärt billiga coquillages et crustacés.

Aix-en-Provence, Pierre Reboul,  11 Petite rue Saint-Jean, 0442-205826. www.restaurant-pierre-reboul.com. Öppen för lunch och middag  alla dagar utom söndag och måndag samt tisdag lunch. Finurligt, humoristiskt och artistiskt hopkomna rätter, elegant serverade i en modern lokal vid en trång gata i Gamla stan. Fun dining värd sin Michelinstjärna.

Sète, l’Oranger, 5, rue Pierre Brossolette, telefon 0467-519612. Ingen hemsida. Öppen onsdag-söndag 12-14 och från kl 19, stängt måndag-tisdag. Sète kallar sig gärna och med viss rätt ”Languedocs lilla Venedig”. Där finns i centrum detta anspråkslösa ställe som serverar lokal av havet präglad mat, Medelhavsorternas vanliga friterade calamares eller moules marinières eller en loup de mer, en havsaborre, grillad med fänkål. Men à la Sètoise innebär också ohämmad blandning av kött och skaldjur: Madame fyllde skalen – med musslan kvar – med blandfärs (nöt och fläsk) och slutligen flamberade hon musslor och färs i rom.

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

*